Arch Kinetic

Medical

Fizioterapie cu ultrasunete

Ce este fizioterapia cu ultrasunete?

Metoda de aplicare a ultrasunetelor se face cu ajutorul unei dispozitiv care se plaseaza direct pe piele si cu ajutorul unui gel conductor special. S-a demonstrat ca terapia cu ultrasunete accelereaza procesul de vindecare al tesuturilor, ajuta la relaxarea tisulara si la incalzirea tesuturilor, are roluri importante in imbunatatirea fluxului sangvin, precum si in vindecarea cicatricilor.
 

Cum te poate ajuta terapia cu ultrasunete?

Efectele ultrasunetelor care se manifesta prin imbunatatirea fluxului sangvin pot fi folosite in reducerea edemului local si a proceselor inflamatorii cronice, precum si, conform unor studii recente, pentru a promova o mai buna vindecare a fracturilor osoase. Intensitatea ultrasunetelor poate fi ajustata in functie de efectul dorit. O intensitate marita se foloseste, de obicei, in cazurile in care scopul este vindecarea cicatricilor tisulare.
De asemenea, ultrasunetele pot fi folosite pentru a obtine efectul de fonoforeza. Aceasta reprezinta o metoda non-invaziva de administrare a medicamentelor in tesutul subcutanat, reprezentand o metoda imbunatatita de administrare a medicamentelor, fiind utila mai ales la pacientii care se tem de injectiile clasice. Cu ajutorul acestei tehnici, energia ultrasonica forteaza patrunderea medicatiei prin piele. Cortizonul, folosit pentru a reduce inflamatia, este una dintre cele mai frecvente substante administrate prin aceasta modalitate.
Cele mai frecvente patologii care sunt tratate cu ajutorul ultrasunetelor sunt reprezentate de leziuni de tesuturi moi precum tendinitele, procesele inflamatorii articulare cronice si spasmele musculare. Majoritatea leziunilor musculare si ligamentare pot beneficia de aplicarea de ultrasunete terapeutice.
 

Cele mai frecvente patologii ce pot fi tratate cu ajutorul terapiei cu ultrasunete

  • Bursite
  • Tendinite
  • Intinderi si rupturi musculare
  • Umarul inghetat
  • Entorse si leziuni ligamentare
  • Redori articulare

Contraindicatiile terapiei cu ultrasunet:

  • Femeile insarcinate;
  • Persoanele cu pacemaker sau alte dispozitive medicale;
  • Persoanele cu fracturi active
  • Cei ce sufera de afectiuni tumorale, in zona formatiunii sau in proximitate (in unele cazuri, conform indicatiilor medicului specialist).

Intotdeauna trebuie consultati medicul specialist si fizioterapeutul in legatura cu aceste situatii particulare, precum si in cazul unor posibile contraindicatii suplimentare