Arch Kinetic

Medical

Infiltratii articulare

Ce sunt infiltrațiile intra-articulare și peri-articulare?

Infiltrația reprezintă acțiunea de introducere a unei substanțe la nivel intra-articular sau periarticular in cazul afectiunilor osteo-articulara si musculo-scheletale .

 Substanțele cel mai des folosite includ:

 • Glucocorticoizi injectabili , acestea putând fi injectate intra sau periarticular.
 • Soluții vascoelastice (acidul hialuronic) cu injectare strict intra-articular.
 • Infiltratiile cu PRP (plasma bogata in trombocite)

Tipuri de infiltrații

În cadrul clinicii ArchKinetic Medical, medicii noștri efectuează următoarele tipuri de infiltrații:

1.            Terapia infiltrativă cu antiinflamatoare sau corticosteroizi

Infiltrațiile cu antiinflamatoare sau corticosteroizi au un rol crucial în reducerea inflamației și a durerii prin controlul dilatării capilare și permeabilității vaselor de sânge. De asemenea, acestea previn acumularea excesivă de leucocite și macrofage, blocând eliberarea de enzime distructive care pot afecta țesuturile normale. Cercetările recente indică faptul că infiltrațiile cu corticosteroizi pot inhiba eliberarea acidului arahidonic, reducând formarea prostaglandinelor responsabile de procesul inflamator. Efectele benefice se mențin pe o perioadă de 1-3 luni.

 

Indicații pentru terapia infiltrativă:

 • Artroză
 • Periartrita scapula-humerală
 • Deget în ciocan
 • Deget în resort
 • Epicondilite
 • Discopatii vertebrale
 • Fasciită plantară
 • Tendinopatie de Quervain
 • Bursită trohanteriană
 • Tendinopatie a coafei mușchilor rotatori
 • Tendinopatie calcică a mușchiului supraspinos
 • Capsulită retractilă a umărului

Procedura: Procedura este simplă, durează câteva minute și constă în injectarea, cu sau fără ghidaj ecografic, în țesutul afectat. Disconfortul resimțit de pacient în timpul sau după procedură este minim.

Contraindicații: Contraindicații includ diabetul zaharat decompensat și afecțiuni cardiace grave.

Efecte adverse: Efectele adverse pot fi minore, cum ar fi o creștere temporară (3-4 zile) a glicemiei și a tensiunii arteriale.

2. Infiltrări cu soluții vascoelastice (injectări cu acid hialuronic)

Rolul infiltrării cu acid hialuronic:

 • Protecția și nutriția cartilajului articular: Acidul hialuronic acționează ca un agent de lubrifiere în lichidul sinovial, oferind o barieră elastică pentru a proteja suprafețele articulare împotriva deteriorării mecanice. Contribuie la menținerea sănătății și funcționalității cartilajului articular.

 • Protecția membranei sinoviale: Acidul hialuronic acționează ca o barieră de protecție pentru membrana sinovială, oferind un scut împotriva inflamației și reducând procesele inflamatorii prin mascarea receptorilor inflamației la nivelul genunchiului.

Locurile principale de infiltrare:

 • Intraarticular, atât în articulațiile mari (genunchi, umăr, șold, gleznă), cât și în cele mici (pumn, cot, metatarso-falangiene sau interfalangiene). Beneficiile persistă între 6 și 12 luni.

Afecțiuni recomandate:

 • Postoperator în chirurgia genunchiului, la aproximativ o lună, când pacienții simt crepitații articulare.

 • Artroză în diferite articulații, cu o frecvență de o infiltrare la 6 luni, în asociere cu un corticosteroid. Studiile arată că injecțiile repetate intra-articulare de acid hialuronic pot întârzia progresia artrozei, cu soluții vascoelastice de mare greutate moleculară având cel mai eficient efect terapeutic. Acidul hialuronic injectat în articulație pare să atenueze durerea prin inhibarea nociceptorilor.

Procedura: Procedura, simplă și cu o durată de câteva minute, constă în injectarea, cu sau fără ghidaj ecografic, în țesutul afectat. Discomfortul resimțit de pacient în timpul sau după procedură este minim.

Supraspecializare în proceduri de infiltrare: Echipa noastră de medici are o supraspecializare în procedurile de infiltrare, atât pentru membre, cât și pentru coloana vertebrală, dobândită în Germania.

Contraindicații: Nu există.

Efecte adverse: Nu există.

 

3. Terapia cu PRP (plasmă bogată în trombocite)

Rolul terapiei cu PRP: Terapia cu PRP reprezintă o abordare biologică pentru afecțiunile musculo-scheletale, constând în injectarea în articulații sau tendoane a plasmei îmbogățite în trombocite, obținută prin centrifugarea sângelui venos recoltat de la pacient. Plasma hiperconcentrată conține factori de creștere care stimulează un răspuns biologic proinflamator la locul injectării, contribuind la regenerarea țesuturilor.

Afecțiuni recomandate:

 • Post-operator în chirurgia genunchiului la o lună, pentru accelerarea vindecării (ligamentoplastii, suturi meniscale, leziuni de cartilaj) sau chirurgia umărului (reinserția coafei, Bankart). Ulterior, se poate efectua și injectarea de acid hialuronic pentru crepitații articulare, după încă o lună.
 • Condromalacie în fazele incipiente la genunchi, umăr, șold, pumn, și în cazul articulațiilor mici.
 • Tendinopatii cronice, diagnosticate ecografic/RMN, după remiterea fazei acute.

Desfășurarea procedurii: Procedura este simplă și implică injectarea, cu sau fără ghidaj ecografic, a plasmei în țesutul afectat. Disconfortul resimțit de pacient în timpul sau după procedură este minim.

Contraindicații: Afecțiuni oncologice.

Efecte adverse: Nu există. Deoarece terapia utilizează sângele propriu al pacientului, nu apar reacții alergice la produsul injectat.

Terapia cu PRP, cunoscută încă din 1978 în SUA pentru tratarea afecțiunilor musculo-scheletale, oferă rezultate remarcabile. Studiile actuale arată că leziunile țesuturilor moi și cele de cartilaj răspund pozitiv la acest tratament.

Riscul de infecție este minim, deoarece toate kiturile existente respectă normele de asepsie pentru recoltare, centrifugare și injectare. Pentru sportivi, această terapie nu este considerată o formă de dopaj, fiind certificată de Agenția Mondială Anti-Doping (WADA – World Anti-Doping Agency) încă din 2009. În SUA, tratamentul a fost adoptat fără controversă în Ligile Naționale de Fotbal (NFL), Baschet (NBA) și Majoră de Baseball (MLB), devenind o opțiune frecvent utilizată în leziunile sportive, în special în rupturile musculare.

 

Sursa : https://www.vestmed.ro/